Norra Djurgårdsstadens juristbyrå AB

Juridisk hjälp med samboavtal

Våra jurister hjälper dig skriva ett juridiskt giltigt samboavtal.

Våra jurister står redo för en första kostnadsfri bedömning

Ska du bli sambo?
3 anledningar att upprätta ett samboavtal

Vad är ett samboavtal?

Samboavtal är ett avtal som kan upprättas när par ska bli sambos, för att reglera deras ekonomiska förhållanden vid en eventuell separation eller dödsfall. Det används ofta för att skydda varje parts rättigheter och ansvar när det gäller gemensam egendom, bostad och och andra ekonomiska aspekter.

Genom att upprätta ett samboavtal kan du skydda dina intressen och undvika oönskade konsekvenser vid en eventuell separation.

Varför ska jag upprätta ett samboavtal?

Ett samboavtal, även känt som sambors avtal eller samlevnadsavtal, är ett juridiskt dokument som används av personer som lever tillsammans utan att vara gifta eller registrerade partners. Det finns flera skäl till varför ett samboavtal kan vara viktigt och fördelaktigt:

  1. Rättslig klarhet: Ett samboavtal ger rättslig klarhet om äganderätt och ekonomiska frågor för båda parterna. Det definierar vilka tillgångar och skulder som är gemensamma och vilka som är enskilda.
  2. Fördelning av tillgångar: Genom ett samboavtal kan du reglera hur tillgångarna ska fördelas om förhållandet avslutas, antingen genom separation eller dödsfall. Detta kan inkludera fastigheter, sparande, fordon och andra tillgångar.
  3. Skuldfördelning: Avtalet kan även fastställa hur eventuella gemensamma skulder ska fördelas vid avslutet av förhållandet.
  4. Underhåll och ekonomiskt stöd: Ett samboavtal kan inkludera bestämmelser om ekonomiskt stöd, underhåll och försörjning av en partner om förhållandet avslutas.
  5. Barn: Om det finns gemensamma barn kan avtalet reglera frågor om vårdnad, boende och underhåll av barnen.
  6. Skydd av enskild egendom: Om du har särskilda tillgångar eller egendom som du vill behålla som enskild egendom, kan samboavtalet fastställa detta och förhindra att dessa tillgångar blir gemensamma i händelse av en separation.
  7. Skattemässiga fördelar: Ett samboavtal kan användas för att optimera skatteplaneringen för båda parterna, inklusive att dra nytta av skattelättnader eller fördelar som kan vara tillämpliga på samboförhållanden.
  8. Skydda familjearv och gåvor: Om en partner har fått en arv eller gåva från familjen, kan avtalet säkerställa att dessa tillgångar förblir enskild egendom och inte delas med den andra parten.
  9. Förhindra tvister och rättsliga kostnader: Ett samboavtal kan hjälpa till att förhindra kostsamma och tidskrävande tvister i händelse av en separation eller dödsfall, vilket kan spara tid och pengar för båda parterna.
  10. Anpassning efter era specifika behov: Ett samboavtal kan skräddarsys efter era specifika önskemål och omständigheter, vilket ger er båda kontroll över hur ni vill att ekonomiska och juridiska frågor ska hanteras.

Ett samboavtal är särskilt viktigt för samboende par eftersom det inte finns samma lagliga skydd och rättigheter som för äktenskap eller registrerat partnerskap. Genom att upprätta ett samboavtal kan ni klargöra era önskemål och undvika potentiella konflikter eller missförstånd i framtiden. Det är dock viktigt att skapa avtalet på rätt sätt och därför rekommenderas det att du söker juridisk rådgivning när du upprättar ett samboavtal.

samboavtal

Hur gör jag för att upprätta ett samboavtal?

Våra jurister hjälper er att utforma samboavtalet på bästa sätt för er situation. Kontakta oss idag!

Detta säger våra klienter

Bra support och guidning av Nina Karlström från början tillslut. Jag är framförallt nöjd med att jag kände mig trygg genom hela ärendet och att jag fick chans att bolla mina tankar.

Johnny S

Otroligt bra service och bemötandet, lätt att komma i kontakt med och lyhörd. Rekommenderar starkt!

Lindy B

Kontakta oss för juridisk rådgivning om äktenskapsförord

Fyll i formuläret så återkommer en av våra jurister inom kort.

Eller ring oss direkt på: 0760 21 00 29

Kontakta oss
GDPR Godkännande

Sektion