Norra Djurgårdsstadens juristbyrå AB

Juridisk hjälp med äktenskapsförord

Våra jurister hjälper dig skriva ett juridiskt giltigt äktenskapsförord.

Våra jurister står redo för en första kostnadsfri bedömning

Ska du gifta dig? Eller skilja dig? Äktenskapsförord kan hjälpa dig spara tid, energi och pengar!

Med ett äktenskapsförord behöver ni inte oroa er för framtida bråk om hur er egendom ska fördelas

Ett äktenskapsförord är ett avtal om hur egendom ska eller inte ska fördelas när makar separerar. Den vanligaste anledningen till att man upprättar ett äktenskapsförord är att man vill reglera vad som ska vara enskild egendom i det fall man skiljer sig. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det. Huvudregeln är att all egendom inom ett äktenskap utgör gemensam egendom, så kallat giftorättsgods. 

Utan ett äktenskapsförord räknas värdet av er egendom ihop och delas sedan på hälften. Det gäller även egendom ni hade före ni gifte er samt eget sparande, arv och eventuella företag. 

När ni gifter er blir all er egendom giftorättsgods. Det betyder att båda makarna vid en separation har rätt till hälften av värdet av all egendom. Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig. 

All egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Se till att skydda dina tillgångar vid äktenskap 

I ett äktenskapsförord bestämmer ni hur ni vill att er egendom ska fördelas. Ni kan välja att ingen egendom delas lika eller att allt förutom viss egendom delas lika. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt ska vissa formkrav vara uppfyllda. Dessutom finns risken att äktenskapsförordet kan tolkas på olika sätt om det inte är upprättat av experter.

För att äktenskapsförordet ska vara giltigt krävs att flera olika formkrav är uppfyllda. Dessutom måste äktenskapsförordet vara registrerat. Risken finns att ett äktenskapsförord kan vara tolkas på olika sätt eller i värsta fall vara ogiltigt om det inte är upprättat av experter. Vi rekommenderar därför att ni tar hjälp av en jurist. Ett korrekt upprättat äktenskapsförord kan hjälpa dig spara tid, pengar och energi.

Äktenskapsförord

Enskild egendom i äktenskapsförord

Till skillnad från giftorättsgods så ska enskild egendom undantas vid en bodelning. Det innebär att den make som har enskild egendom inte behöver dela denna med den andra maken. Däremot behöver den enskilda egendomen hållas åtskild från giftorättsgodset, på så sätt att den inte blandas. Om den enskilda egendomen blandas på ett sånt sätt att det är svårt att särskilja den från giftorättsgodset så förlorar den sitt skydd från bodelning. Den ska då ingå i bodelningen på samma sätt som giftorättsgodset.

I enlighet med jämkningsreglerna i Äktenskapsbalken kan dock jämkning bli aktuellt vid kortvariga äktenskap (där den sammanlagda tiden för samboskap och äktenskap utgör max 5 år). Vid en sådan jämkning får man alltså behålla mer egendom.

Detta säger våra klienter

Bra support och guidning av Nina Karlström från början tillslut. Jag är framförallt nöjd med att jag kände mig trygg genom hela ärendet och att jag fick chans att bolla mina tankar.

Johnny S

Otroligt bra service och bemötandet, lätt att komma i kontakt med och lyhörd. Rekommenderar starkt!

Lindy B

Just nu! 30 minuters rådgivning för endast 1500 kr.
Boka i formuläret nedan:

Laddar…

Kontakta oss för juridisk rådgivning om äktenskapsförord

Fyll i formuläret så återkommer en av våra jurister inom kort.

Eller ring oss direkt på: 0760 21 00 29

Kontakta oss
GDPR Godkännande

Sektion